Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.pucesi.edu.ec/xmlui/handle/11010/954
Title: Centro cultural de arte culinario en el Centro histórico de la ciudad de Ibarra
Authors: Cachimuel Anrango, Sara Sisa
Keywords: Diversidad
Etnias
Espacio
Cultura
Issue Date: Nov-2019
Publisher: Pontificia Universidad Católica del Ecuador Ibarra
Series/Report no.: T/711.4/C119c/2019;075143
Abstract: Imbabura is a province that has beautiful landscapes and diversity of ethnicities that still predominate in the most important cities, such as; Ibarra, Otavalo, Cotaca - chi, etc. It is a province constantly frequented by peo - ple from all over the world, attracted by the friendliness of its people, landscapes, culture, architecture and gastronomy. The project is planned in Ibarra; Although it is a city with a great gastronomic offer, it has lost the bond and res - pect that our ancestors had with food due to the inva - sion of “fast food” and the preference that many peo - ple have for foreign food, disregarding the high nutritional value that native foods provide us. The project “Centro Cultural de Arte Culinario en el Cen - tro Histórico de la Ciudad de Ibarra” is developed from the importance of proposing and creating a space that evokes the traditional kitchen´s essence by means of rescuing of the ancestral gastronomic culture and the revaluation of the patrimonial architecture that exists in the historic center of Ibarra. The idea is to do this project a space that vivifies the ac - tivities in the food preparation process and at the same time allows the people who visit it can walk , discover and experiment in the kitchen. The plan is emphasized in 3 zones; Explorar, Rescatar And Interactuar, which are joined by a defined route that crosses each propo - sed space according to the activities and requirements of the project.
Description: Imbabura es una provincia que posee hermosos paisa - jes y diversidad de etnias que aún predominan dentro de las ciudades más importantes, tales como; Ibarra, Otavalo, Cotacachi, etc. Es una provincia frecuentada constantemente por personas de todo el mundo, que se atraen por la amabilidad de su gente, sus paisajes, su cultura, su arquitectura y su gastronomía. El proyecto se plantea en Ibarra; a pesar de que es una ciudad que brinda una gran oferta gastronómica se ha ido perdiendo el vínculo y el respeto que nuestros an - cestros tenían con los alimentos debido a la invasión de “la comida rápida” y la preferencia que muchas perso - nas tienen por la comida foránea, dejando de lado el alto valor nutricional que los alimentos autóctonos nos brindan. El proyecto “CENTRO CULTURAL DE ARTE CULINARIO EN EL CENTRO HISTÓRICO DE LA CIUDAD DE IBARRA” se de - sarrolla a partir de la importancia de proponer y crear un espacio que evoque la esencia de la cocina tradi - cional mediante el rescate de la cultura gastronómica ancestral y la revalorización de la arquitectura patrimo - nial existente en el casco histórico de Ibarra. La idea es hacer de este proyecto un espacio que vi - vifique las actividades dentro del proceso de la ela - boración de los alimentos y a la vez permita que las personas que lo visiten puedan recorrer, descubrir y ex - perimentar en la cocina. La propuesta se enfatiza en 3 zonas; EXPLORAR, RESCATAR e INTERACTUAR, los cua - les se vinculan por un recorrido definido que atraviesa cada espacio propuesto de acuerdo a las actividades y requerimientos del proyecto.
URI: https://dspace.pucesi.edu.ec/handle/11010/954
Appears in Collections:ARQUITECTURA

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TESIS SARA CACHIMUEL.pdf115,6 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.