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Title: Trichoderma asperellum en el enriquecimiento protéico de residuos lignocelulósicos
Authors: Pozo Enríquez, Aracely Estefanía
Keywords: Lignocelulósicos
Lignina
Fibra cruda
Proteína
Issue Date: May-2020
Publisher: Pontificia Universidad Católica del Ecuador Sede Ibarra
Series/Report no.: T/333.794/P879t/2020;075217
Abstract: The objective of this investigation was to proteic enrich the lignocellulosic residues, by means of T. asperellum. 100g of lignocellulosic material was used respectively; the same concentration was applied, with a dose of 9x10⁸ spores / ml; This was composed of 50 ml of nutrient broth and in turn was colonized by the mycelium of the fungus, it was homogeneously mixed with the substrates. It was incubated at 30 ° C for 24 hr and placed in PVC tubes. Samples were taken at 21 days of fruiting. Throughout the course of the experiment, an attempt was made to maintain a humidity of 70% and a temperature of 25 ˚C, where, at the end of the experiment, it reached 62.53% and 19.92 ˚C. The treatment of sugarcane bagasse (BC) was the one with the highest increase in protein, showing highly significant differences with a value of 0.92% to 1.69%, increasing by 84%, but when comparing the protein content, the chaff bean (TF); it has a value of 5.13%; This by nature has a high content in its tissues, so at the end of the evaluation it was the one with the highest protein content, given that this was not the best treatment, presenting an 18% increase. In the coffee husk there was an increase of 28%. The hypothesis is accepted, since an increase of more than 10% was obtained. In the untreated coffee husk (CC), it has a content of 51.36% in lignin, once subjected to treatment it obtained 30.76% giving a reduction of 60%. In raw fiber, sugarcane bagasse (BC) initially presented 61.72%; in the same way, as everyone was treated, 51.74% was achieved, giving a decrease of 16%.
Description: El objetivo de esta investigación fue enriquecer proteicamente los residuos lignocelulósicos, mediante T. asperellum. Se utilizó 100g de material lignocelulósico respectivamente; se aplicó la misma concentración, con una dosis de 9x10⁸ esporas/ml; esta estaba compuesta de 50 ml de caldo nutritivo y a su vez se encontraba colonizado por el micelio del hongo, se mezcló homogéneamente con los sustratos. Se incubó a 30 °C durante 24 h y se colocó en tubos PVC. Se tomaron muestras a los 21 días de fructificación. En todo el transcurso del experimento se trató de mantener una humedad de 70% y una temperatura de 25 ˚C, donde, al finalizar el mismo se llegó a tener un 62,53% y 19,92 ˚C. El tratamiento del bagazo de caña(BC) fue el que mayor incremeto de proteína tuvo, presentando direrencias altamente significativas con un valor de 0,92% a 1,69%, incrementando un 84%, pero al comparar los contenidos de proteína el tamo de frejol (TF); tiene un valor de 5,13%; este por naturaleza tiene un alto contenido en sus tejidos, por lo que al final de la evaluación fue el que mayor contenido de proteína tuvo, dado este no fue el mejor tratamiento, presentando un 18% de incremento. En la cascarilla de café se tuvo un aumento del 28%. Se acepta la hipótesis planteada, debido a que se obtuvo un incremento del más del 10%. En la cascarilla de café (CC) sin tratar, posee un contenido de 51,36% en lignina, una vez sometida a tratamiento se obtuvo un 30,76% dando una reducción del 60%. En fibra cruda, el bagazo de caña (BC) en un inicio presentó 61,72%; de la misma forma, como se trató a todos se consiguió un 51,74% dando una disminución del 16%.
URI: https://dspace.pucesi.edu.ec/handle/11010/581
Appears in Collections:CIENCIAS AMBIENTALES Y ECODESARROLLO

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