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Title: Determinación de métodos de propagación sexual y asexual del mortiño (Vaccinium floribundum) con fines de conservación de la especie
Authors: Chamorro García, Grace Carolina
Keywords: Vaccinium
Mortiño
Conservación
Especie
Issue Date: Jun-2019
Publisher: Pontificia Universidad Católica del Ecuador Sede Ibarra
Series/Report no.: T/628.16/C448d/2019;075044
Abstract: The mortiño Vaccinium floribundum is an endemic species of the paramos of Ecuador, it is very recognized in the preparation of the traditional purple drink that is a typical dish of our country. This plant grows in a wild way and with a certain seasonality, that is to say, its growth and extraction is done in the months of August to November, for this reason it could disappear. In Ecuador there are no commercial plantations of the mortiño, for this reason it is proposed to domesticate this species and thus seek legal strategies for its safe exploitation of the species and encourage the care of the flora and fauna of the paramos. The objective of this research was the in vitro propagation of the mortiño for the conservation of the species, by means of two sexual methods (seeds) and asexual (buds), in which protocols of extraction, disinfection and cultivation of seeds and buds were carried out. Two media were used Woody Plant Medium (WPM) and Murashige and Skoog (MS) to 50% of its concentration, (2.15g.l-1), added growth regulators naphthalene acetic acid (ANA) and Benzil amino purine (BAP) (5 mg.l-1). It was considered 90 days to evaluate the conservation time and number of vegetative shoots. Achieving as a best result the T1 treatment, the interaction between seeds and Murashige Skoog (MS) at 50%, with 56.66% germination and in seeds with Woody Plant Medium (WPM) 46.36%.
Description: El mortiño Vaccinium floribundum es una especie endémica de los páramos del Ecuador, es muy reconocida en la preparación de la tradicional colada morada que es un plato típico de nuestro país. Esta planta crece de manera silvestre y con cierta estacionalidad es decir su crecimiento y extracción se lo hace en los meses de agosto a noviembre, por este motivo podría llegar a desaparecer. En el Ecuador no existen plantaciones comerciales del mortiño, por esta razón se propone domesticar a esta especie y así buscar estrategias legales para su explotación segura de la especie y fomentar el cuidado de la flora y fauna de los páramos. Esta investigación tuvo como objetivo la propagación in vitro del mortiño para la conservación de la especie, por medio de dos métodos sexual (semillas) y asexual (yemas), en lo cual se realizó protocolos de extracción, desinfección y cultivo de semillas y yemas. Se utilizó dos medios de cultivos Woody Plant Medium (WPM) y Murashige y Skoog (MS) al 50% de su concentración, (2,15g.l-1), se agregó reguladores de crecimiento Ácido naftalénico acético (ANA) y Benzil amino purina (BAP) (5 mg.l-1). Se consideró 90 días para evaluar el tiempo de conservación y numero de brotes vegetativos. Logrando como mejor resultado el tratamiento T1, la interacción entre semillas y Murashige Skoog (MS) al 50%, con un 56,66% de germinación y en semillas con Woody Plant Medium (WPM) 46,36%.
URI: https://dspace.pucesi.edu.ec/handle/11010/423
Appears in Collections:CIENCIAS AMBIENTALES Y ECODESARROLLO

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