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Title: Diseño de un sistema de costos ABC para la hostería Zuleta y turismo Zuturismo CIA. LTDA. Zuleta, Angochagua
Authors: Albán Acosta, María Augusta
Keywords: Costeo ABC
Hostería
Issue Date: Mar-2018
Publisher: Pontificia Universidad Católica del Ecuador Sede Ibarra
Series/Report no.: T/657.8/Al133d/2018;074755
Abstract: The present investigation was developed with the objective of designing a system of Activity-Based Costing (ABC Costing), for Zuleta Inn and Tourism Zuturismo Cia. Ltda., To achieve this objective a study was made to the organization's costing process and primary information was collected from the company manager and the accountant mainly; Through observation, the main activities that generate value for the organization were determined in order to establish the main source of costing of the system. The participation of the administrative and operative staff of the hostel was fundamental to achieve establish the different activities and determine the main problems that were arising with the previous cost system. The cost system has the purpose of promoting the optimization of accounting management processes in the Inn, using accounting tools for making administrative and financial decisions, business strategy that will allow improving the registration processes, obtaining information and control, improving also the attention to internal and external clients of the inn. The start-up of the costing ABC began with the identification of the objective areas of the chosen cost that for this case were the area of food, lodging and administration; subsequently, the direct costs of each product were identified for both the food and lodging areas to which the indirect costs were assigned; a base for allocating indirect costs to the products was selected; then the indirect costs to be allocated were identified based on their monthly and daily cost; the unit rate of each cost allocation base used to allocate the indirect costs to the products was calculated, the indirect costs assigned to the products were determined; and, finally, the total cost of the products was determined by adding all direct and indirect costs. The results obtained at the end of the investigation generate good expectations in the management, since the collaborators were willing to participate in the process and work as a team to take forward the proposed Costing System for Activities.
Description: La presente investigación se desarrolló con el objetivo de diseñar un sistema de Costeo Basado en Actividades (Costeo ABC), para la hostería Zuleta y Turismo Zuturismo Cía. Ltda., para lograr dicho objetivo se realizó un estudio al proceso de costeo de la organización y se levantó información primaria del gerente de la empresa y la contadora principalmente; a través de la observación se determinó las principales actividades que generan valor para la organización con el fin de establecer la principal fuente de costeo del sistema. La participación del personal administrativo y operativo de la hostería fue fundamental para lograr establecer las diferentes actividades y determinar los principales problemas que se estaban suscitando con el sistema de costos anterior. El sistema de costos tiene la finalidad de promover la optimización de los procesos de gestión contable en la Hostería, mediante el manejo de herramientas contables para la toma de decisiones administrativas y financieras, estrategia empresarial que permitirá mejorar los procesos de registro, obtención de información y control, optimizando además la atención a clientes internos y externos de la hostería. La puesta en marcha del costeo ABC inició con la identificación de las áreas objetivos del costo elegido que para este caso fueron el área de alimentación, hospedaje y administración; posteriormente, se identificó los costos directos de cada producto tanto para el área de alimentación como para hospedaje al cual se le quería asignar los costos indirectos; se seleccionó una base de asignación de costos indirectos a los productos; luego se identificó los costos indirectos a ser asignados en base a su costo mensual y diario; se calculó la tasa por unidad de cada base de asignación del costo utilizada para asignar los costos indirectos a los productos, se determinó los costos indirectos asignados a los productos; y, finalmente se estableció el costo total de los productos al añadir todos los costos directos e indirectos. Los resultados obtenidos al final de la investigación generan buenas expectativas en la gerencia, ya que los colaboradores estuvieron dispuestos a participar en el proceso y trabajar en equipo para sacar adelante la propuesta de Sistema de Costeo por Actividades.
URI: https://dspace.pucesi.edu.ec/handle/11010/135
Appears in Collections:CONTABILIDAD SUPERIOR

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