Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.pucesi.edu.ec/handle/11010/114
Title: Diseño de un sistema contable de costos y control interno en el paradero turístico La Josefina, San Antonio de Ibarra, Bellavista
Authors: Cisneros Vásquez, Diana Carolina
Keywords: Contable
Costos
Issue Date: Mar-2018
Publisher: Pontificia Universidad Católica del Ecuador Sede Ibarra
Series/Report no.: T/657.8/C497d/2018;074733
Abstract: The Tourist Stop "La Josefina" was created on May 11, 2004, being a family business that offers typical products such as the guinea pig of the three pailas, grilled chop and Creole chicken broth; It is located in the Barrio Bellavista (San Antonio de Ibarra). It does not have a cost control system; performs only accounting information to comply with tax obligations. On the other hand; the prices of the products are established in relation to the competition since it does not have the relevant analysis to obtain effective information. In addition, it does not have an internal control that allows the adequate growth of the Whereabouts. The proposal of the design of an accounting system; of costs and internal control, it is productive for the tourist whereabouts since it will allow an economic and financial growth, in addition to an adequate control that will help with the organization and performance of the same managing to offer a better service to its clients.
Description: El Paradero Turístico “La Josefina” fue creado el 11 de mayo del 2004, siendo un emprendimiento familiar que ofrece productos típicos como el cuy de las tres pailas, chuleta a la plancha y caldo de gallina criolla; está ubicado en el Barrio Bellavista (San Antonio de Ibarra). No cuenta con un sistema de control de costos; realiza únicamente información contable para cumplir con obligaciones tributarias, es decir registro de las ventas en facturas. Por otro lado; los precios de los productos se establecen con relación a la competencia ya que no cuenta con el análisis pertinente para obtener información efectiva. Además, no posee un control interno que permita el crecimiento adecuado del Paradero. La propuesta del diseño de un sistema contable; de costos y control interno, es beneficioso para el paradero turístico ya que permitirá un crecimiento económico y financiero, además de un adecuado control que ayudará con la organización y desempeño de la misma logrando ofertar un mejor servicio a sus clientes.
URI: https://dspace.pucesi.edu.ec/handle/11010/114
Appears in Collections:CONTABILIDAD SUPERIOR

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3.2 Proyecto de Investigación pdf.pdfTESIS/DCISNEROS4,18 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.